Kun je LP's grijsdraaien?
Share
Ja dat kan! Als je een LP vaak afspeelt kun je hem daadwerkelijk beschadigen. Hieronder lees je hoe je dat kunt voorkomen. De term grijsdraaien komt nog van de oude 78 toeren platen, die afgespeeld werden met een metalen naald. Die platen werden na verloop van tijd ook echt grijs in plaats van zwart.
Ook vinyl LP's kunnen door afspelen beschadigen. Dit verschijnsel ontstaat als je een plaat vaak afspeelt, en dan met name als je een kant van de LP meerdere malen na elkaar afspeelt. Een LP is gemaakt van kunsstof (vinyl) en je naald van diamant of steen. Als de naald door de groeven gaat worden door de wrijving de naald én het vinyl erg warm. Niet erg, maar de naald en LP moeten wel de kans krijgen om af te koelen. Zet je dezelfde kant van de LP dus meteen nogmaals op dan kan het gebeuren dat de groeven gaan vervormen. Dit voorkomen is dus eenvoudig: Geef de naald en LP even de kans om weer af te koelen. Dat hoeft niet lang te zijn, enkele minuten is genoeg. Of draai de LP gewoon even om om de rest te beluisteren. De naald koelt trouwens weer erg snel af, omdat hij zo klein is.
Goed onderhoud is ook een must om grijsdraaien te voorkomen: een vuile naald die door de groeven gaat kan schade aanrichten! Houdt dus je LP én je naald goed schoon. Tips om je LP's goed schoon te houden vind je HIER, je naald kun je schoonhouden met een naaldenreiniger.
Ook belangrijk: een goede afstelling van je platenspeler. Bij veel (goede) platenspelers kun je de naalddruk regelen, doormiddel van het afstellen van het gewicht achter op de arm. Raadpleeg de gebuiksaanwijzing van je platenspeler voor de ideale naalddruk. Drukt de naald te zwaar of juist te licht op je LP, dan beinvloed dat niet alleen de geluidskwaliteit, het is ook niet goed voor je LP's.